Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon: Meditasyonu başlatmak için 15 pratik ipucu

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon: Meditasyonu başlatmak için 15 pratik ipucu

Meditasyon Nedir - Tanımı, Yararları ve Nasıl Yapılır
  • Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Meditasyon öncesi hazırlık en az meditasyon kadar önemlidir. Gereken ön hazırlığı yapmadan meditasyona başlamak ilerlemenizin önünü kesebilir.
  • Meditasyon deneyiminiz arttıkça kendiniz için en uygun hazırlık sürecini ve meditasyon koşullarını kendiniz belirleme imkanınız olacaktır; ancak ilk kez meditasyonu deneyecekler için yardımcı olacak genel bir yönlendirme yapmak, kendi tercihlerini belirleyene kadar ilerlemelerine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
  • Zihni Sakinleştirmek Bazen kişi meditasyon için oturduğu anda zihin anında kendiliğinden odaklanabilir ve hiçbir efora gerek yoktur; fakat bazı zamanlar olur ki zihniniz kafesinden kaçmış vahşi bir hayvan gibi nereye gideceğini şaşırmış bir şekilde oradan oraya koşar.
  • Gezgin bir zihni sakinleştirmenin en mükemmel yollarından biri yüksek sesle ‘Om’ sesini mümkün olduğu kadar uzun bir süre tekrarlamaktır. Om sesini gırtlağınızdan değil, yoğun duygularla kalbinizden çıkarmaya gayret edin. Kendinizi ve egonuzu Om sesinde kaybetmeye çalışırken, sesin yarattığı titreşimi beden ve zihninizde hissetmeye çalışın. Bu yönteme güvenin; eğer Om mantrasının sesli tekrarı zihninizi sakinleştirmezse hiçbir şey sakinleştiremez. Om mantrasının odaklı bir şekilde tekrarlanması da aynı zaman da kendi başına bir meditasyon şeklidir.
  • Düzenlilik ve Özveri İlk denemenizde meditasyonu gerçek anlamda deneyimlemeyi beklemeyin. Pratiğinizi düzenli yapın ve azimle devam edin. Bazen insan ilerleme kaydedemediğini düşündüğünde umudu kırılır ve meditasyonun bir zaman kaybı olduğunu hatta bir uydurma olduğunu düşünmeye başlar. Önemli olan özveri ile devam etmenizdir ve bir süre sonra aşkın deneyimler kendiliğinden gerçekleşmeye başlayacaktır.
  • Meditasyon deneyiminin nihai amacı spontane ve kısıtlanmamış bir huzur ve mutluk hali olmasıdır. Pratiğinizin devamlılığı, bir süre sonra pasif meditasyonu aktif meditasyona dönüştürecektir; yani sadece oturduğunuz belirli bir süre zarfında değil, hayatın kendisinin bir meditasyon haline gelmesine vesile olacaktır. Uygun Yer Meditasyonunuzu hep aynı yerde yapmaya gayret edin.
  • Seçeceğiniz alan, sessiz, düzenli ne çok serin ne çok sıcak, kısacası dikkatinizi dağıtmayacak koşullara sahip olmalıdır. Oturmadan önce altınıza bir halı veya yoga matı yerleştirmeniz, meditasyon esnasında bedeninizden kaynaklı dikkat dağınıklıklarını minimuma indirecektir. Aynı zamanda kendiniz için en rahat meditasyon pozunu seçmelisiniz. Meditasyon yaparken eklemlerinizde oluşacak ağrılar veya kaslarınızda meydana gelebilecek uyuşmalar sizin dikkatinizi dağıtmaktan başka bir işe yaramaz. Bu sebeple günlük yoga pratiğinizi düzenli tutarak eklem ve kaslarınızın gevşeyerek meditasyonda daha uzun süre aynı pozisyonda kalabilme kabiliyetinizi geliştirmelisiniz. Unutmayın ki yoga hareketlerinin nihai amacı sizi hareketsizliğe hazırlamaktır.
  • Zaman Meditasyon için en uygun zaman sabahın erken saatleri ve uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabahları hem yoga hem de meditasyon için en verimli saatler sabah 4 ve 6 arasıdır. Meditasyon yapmak için hafif bir atıştırmadan sonra en az bir-bir buçuk saat, yemeklerden sonra ise en az dört saat beklemeniz gerekir. Bunun sebebi bedeninizin tüm efor ve konsantrasyonunun, meditasyon sırasında midenizde olmamasını sağlamaktır.
  • Meditasyonda düzenlilik çok önemlidir; meditasyon için bir saat belirleyin ve mümkün olduğu kadar aynı saatte meditasyona oturmaya çalışın. İlk başta yarım saatlik bir hedefle başlayıp daha sonra meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
  • Uyku Halini Yenmek Meditasyon yapmaya çalışırken çoğu kişi kendini uykulu bir halde bulur.
  • Eğer meditasyon bitiminde kendinizi başlangıca göre daha yorgun hissediyorsanız bu meditasyon esnasında zihninizle çok fazla kavga ettiğinizin bir göstergesidir.
  • Meditasyona sabah erken saatlerde başlayanlar, uyandıktan hemen sonra alacakları bir duş ile meditasyon süresini daha verimli hale getirebilirler. Unutmayın ki meditasyonun amacı size mutluluk ve huzur vermektir, size yorgunluk ve bıkkınlık verdiğini hissediyorsanız meditasyonu doğru uygulamıyor olma ihtimaliniz yüksektir.
  • Gevşeme Meditasyon yapmanın önündeki en büyük engellerden biri bedensel gerginliktir. Bedenimizdeki gerginliği ve katılığı çözmenin en kolay ve kısa yolu onu mümkün olduğunca germektir. Bu her ne kadar mantığımıza ters gelse de bedeninizi bir lastik bant gibi düşünebilirsiniz. Sınırlarının sonuna kadar gerilen bir lastik gevşetildiğinde; gerilmeden önceki ilk halinden daha kısa bir boya gelir. Kaslarımız içinde aynı mantık geçerlidir; bir süreliğine kaslarınızı kasın ve sonra gevşetin. Kaslar yüksek bir gerginlikten sonra yüksek bir gevşeme deneyimi yaşayacaklardır. Yere uzanın ve bacaklarınızı tek tek kendinizi zorlamadan mümkün olduğunca uzun süre kasın.
  • Kasılmadan sonra her bir bacağınızı 20 saniye kadar rahatlatın. Bu kasma ve gevşetme işlemini bedende rotasyon halinde, kollar, omuzlar, karın bölgesi, eller, ayaklar ve bedeninizin tamamında sırasıyla uygulayın. En sonunda 1 dakikalık bir tam gevşeme yaptıktan sonra meditasyonunuza başlayın.
  • Meditasyona ilk kez başlayanlar hem fiziksel hem zihinsel birçok engel ile test edilebilirler. Bir yandan bedenimiz sürekli bulunduğu pozisyondan yakınırken bir yandan zihnimiz kıskançlık, öfke, gurur, bencillik gibi duygulara teslim olabilir.
Meditasyon da doğru veya yanlışlar vardır fakat bunlar keskin değildir. Zamanla sebat eden kişi meditasyonun meyvelerini almaya başlayacaktır. Meditasyonun çok kişisel bir deneyim olduğunu unutmayın; başkasına yardımcı olan bir yöntem size hiç iyi gelmeyebilir ve bunun tam tersi olabilir. Bu yüzden en önemlisi burada verilen genel püf noktalarına uyarak fiziksel ve zihinsel dikkat dağınıklığını minimuma indirdikten sonra meditasyon hakkında yapacağınız kişisel keşiflerin tadını çıkararak; kişisel doğru ve yanlışlarınızı saptamaktır.
AYURVEDA EĞİTİM VE KURS TAKVİMİ

There are no upcoming events at this time

AYURVEDA İSTANBUL

L0017592 The Ayurvedic Man., c.18th century
aa

AYURVEDA, YOGA, NEFES VE AYURVEDİK YAŞAM BLOĞU

Nisan 18, 2020

Yogaveda

Yogveda Dr Pratap ve Rishi Nath ile Yoga ve Ayurveda öğretmenleri eğitim programı Yogveda Ayurveda ve yogaya göre, […]
Nisan 18, 2020

Yoga ve Faydaları

YOGA’NIN ŞİFA GÜCÜ Yoga'nın Faydaları 5000 yıl önce doğan yoganın beden-zihin-duyguları üzerindeki derin birleştirici etkisi, bilimsel araştırma sonuçları […]
Nisan 18, 2020

Ayurveda Beslenme

AYURVEDA Beslenme Nedir? Ayurveda yaşamında beslenme önemli bir rol oynar, Ayurveda'da sağlık, güçlü sindirimden kaynaklanır ve hastalık zayıf […]
Nisan 18, 2020

Ayurveda Detox

AYURVEDA Ayurvedik Detoks Çayı Sabah erkenden alınan bir detoks çayı en iyi yoldur. Ayurvedik Detoks çayı içerek detoksifikasyonunu […]
parallax background

İSTANBUL DA AYURVEDA
YOGA EĞİTİMLERİ

Bizi Arayın +90 532 204 02 07

Yada


Formu doldurun sizi arayalım.
Çok yakında başlıyoruz.

Ayurveda Wellness Eğitim Sertifikası - 100 +100 Saat = 200 Saat - Yaz 2020 / Kış 2021.